Kanjon Nevidio


Kanjon Nevidio je kanjon koji se nalazi u centralnom delu Crne Gore. Kanjon stanovnici ovog kraja nazivaju još i –Nevidjbog i to sa pravom, jer se reka Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku – nevidljiva.

Okolina ulaza je jedna od najlepših oblasti u durmitorskom kraju. Lepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stene rasipa vodu koja se zatim uliva u Komarnicu.

Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu dugo je izazivao pažnju i znatiželju ali je bilo malo organizovanih pokušaja da se upozna i istraži. Prvi ozbiljniji pokušaji su bili neuspešne i kanjon je sve do 1965g bio poslednji neosvojen kanjon Evrope. Te godine su, članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i prvi predstavili svijetu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću lepotu, kanjona dugog 2km. Veći dio kanjona se nalazi u večitoj senci. Zbog, gotovo vetikalnih, stena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Širina kanjona na pojedinim mestima je manja od jednog metra a pojedine delovi je moguće proći samo uz pomoć alpinističke opreme.

Danas kanjon Nevidio nalazi svoje mesto u turističkoj ponudi kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva lepota tesnaca, kaskada i penušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se poseti ovaj neverovatni dragulj ovog podneblj. Ipak, iako ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, prolazak kroz kanjon se nikako ne preporučuje bez iskusnih vodiča.

Sezona prolazaka počinje u julu mjesecu odnosno ukoliko je vodostaj reke Komarnice niži, onda i nešto ranije a završava se u septembru – ako vremenski uslovi dozvole, sezona može da se malo produži.

 

Program putovanja

 

Ovu avanturu započinjemo u jutarnjim časovima, okvirno oko 9h. Na put polazimo našim terenskim vozilima i imaćamo priliku da vidimo nestvarne predele Durmitora. Budite slobodni da ih ovekovečite foto-aparatima. Imajte na umu da, iako je kanjon od našeg kampa udaljen svega oko 50km, put do tamo traje oko 2, 5h. Osim dobre fizičke kondicije, za avanturu koja obično traje 2-3h neophodna je i odgovarajuća oprema – dugo ronilačko odelo debljine od bar 5 mm zbog izuzetno niske temperature vode od svega 7-8 stepeni, obuća kojom se može lakše kretati po klizavim stenama, kaciga, anorak, sigurnosni prsluk, užad… Naravno sve ovo dobijate od nas. Nakon dolaska na početnu tačku, presvlačimo se u gore pomenuto odelo i započinjemo našu kanjoning avanturu. Adrenalni, izazov, radost, rizik, uzbuđenje, napor će se smenjivati tokom ove uzbudljive avanture.Obećavmo vam dan za pamćenje. Nakon izlaska iz kanjona, preslačimo se u suvu odeću i vraćamo u naš kamp usput sumirajući utiske.

Cena aranžmana: 99e
Aranžman obuhvata
  • Kanjoning aktivnost, svu neophodnu opremu za kanjoning (neoprensko odelo, neoprenske čizme, zaštitnu kacigu, sigurnosni prsluk, anorak, vodootporne vreće, sigurnosna užad)
  • Transport učesnika nasim terenskim vozilima
  • Licencirani vodiči
  • Taksu
  • Ručak
Aranžman ne obuhvata
  • Konzumaciju pića u kampu
  • Individualne troškove
Opšte napomene
 • Okvirno trajanje izleta 5h
 • Prethodno iskustvo nije potrebno
 • Minimalan broj učesnika za realizaciju aranžmana je 4 osobe
 • Satnice u opisu aranžmana nisu fiksne I mogu se menjati zavisno od želje i potreba gostiju

Ovaj aranžman se po dogovoru može kombinovati ili produžiti sa drugim aranžmanima iz naše ponude