Ukoliko ovde ne pronađete odgovor na svoje pitanje vezano za Rafting tarom i iskustva, slobodno nas kontaktirajte, biće nam zadovoljstvo da vam pružimo dodatne informacije.

Nisam plivač, da li mogu da učestvujem u raftingu?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo od vas. Takođe ovo je i zabluda broj 1.
Plivanje nije uslov za učešće u raftingu. Ali prsluk, koji je obavezni deo opreme i koji svi učesnici u raftingu dobijaju od nas, jeste.
Prsluk i kaciga, su jedini obavezni deo opreme za rafting. Sa prslukom je potpuno nemoguće da potonete.
Plivanje u reci Tari, u njenim tzv. bukovima, gde u stvari i može da dođe do ispadanja iz čamca, je gotovo nemoguće.
Reka Tara je izuzetno brza reka i baš zbog toga je i atraktivna za rafting.
Plivanje bi vas samo umorilo.
U slučaju ispadanja iz čamca, osnovno pravilo jeste da se opustite, okrenete noge „unapred“ kako bi ste se odgurnuli od eventualnog kamenja, granja, prepreka uopšte i sačekate da vas sama reka izbaci na miran deo, gde ćete moći doplivati do obale ili čamca … prsluk je zbog ovoga obavezni deo opreme i sa prslukom je apsolutno nemoguće da vam se bilo šta desi.
Važno je napomenuti da su ispadanja iz čamca ili prevrtanja čamca, izuzetno retki i da su šanse da vam se to desi gotovo zanemarive.
Kako bi smo vas razuverili, ovde možete pogledati snimke, namernih skokova u reku Taru.

Rafting Tarom iskustva - Reka Tara i planina Tara su isto?

Iako se zovu isto, reka Tara i planina Tara nisu isto. Planina Tara se nalazi u Srbiji, u blizini Zlatibora i Užica, dok je reka Tara odnosno rafting centar RT, u Bosni i Hercegovini, blizu grada Foče. Od planine Tare do rafting centra RT ima oko 2, 5h vožnje.
Reka Tara je svojim većim delom, granična reka između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Poslednjih 25 km reke Tare su najatraktivniji za rafting. Rafting centar RT se, kao i gotovo svi drugi kampovi, nalazi na samom kraju reke Tare odnosno na reci Drini.
Reka Tara i reka Piva, na samo 1km od našeg rafting centra RT, čine reku Drinu. Mesto gde se sastaju reka Piva i reka Tara se zove Sastavci.

Da li mi je potreban pasoš za prelazak granice?

Ukoliko ste državljani R. Srbije nije vam potreban pasoš. Granicu možete preći i sa važećom ličnom kartom. Za decu, koja po zakonu, pre navršenih 16 godina, ne mogu da imaju ličnu kartu, neophodan je pasoš za prelazak granice.
Podsećamo vas da je od 2021. godine ukinut zeleni karton za automobile.

Koja je procedura samog raftinga Tarom?

Rafting uglavnom počinjemo nakon doručka, međutim, zbog velikih gužvi na putu do početne tačke za rafting i na samoj reci Tari, rafting se nekad može organizovati u 2 ture. Posle doručka i posle ručka.
Ture su identične, samo je satnica različita. Ukoliko preferirate više da budete npr. u prvoj grupi, dovoljno je da nam to napomenete prilikom rezervacije, sa zadovoljstvom ćemo vam izaći u susret. U suprotnom ćemo vas mi rasporediti.
Pripreme za rafting započinjemo nakon doručka.
Okvirno vreme je oko 9:00h. Odlazite u skiperaj – posebnu prostoriju gde se čuva oprema za rafting, gde će vam naši skiperi dati da obučete opremu za rafting. Svu opremu, koja je neophodna za rafting dobijate od nas. Vaše je da ponesete kupaći ili šorc.
Obavezni deo opreme za rafting su prsluk, kaciga i čizmice tj. cipele. Fakultativni deo opreme za rafting je odelo od neoprena i anorak jakna-šuškavac.
Opremu nosite sa sobom u svoju sobu i tamo je oblačite preko kupaćeg kostima/šorca. Napominjemo da nikako ne treba da oblačite majice, pantalone, čarape… odela od neoprena su specijalna odela koja su namenjena da vas štite od hladne vode reke Tare do -5°c.
Odela propuštaju malu količinu vode, koja se zatim zagreje do temperature vašeg tela i tako čini izolacioni sloj, koji vas drži toplima.
U letnjim mesecima, kada su temperature extremno visoke, u julu i avgustu, niste u obavezi da nosite odelo, ali su prsluk i kaciga obavezni.
Ukoliko želite, u letnjim mesecima možete da nosite samo kupaći ili šorc i slično, kao i prsluk i kacigu.
Svaki čamac poseduje nepropusnu vreću u koju možete odložiti svoje neophodne stvari. Iako su vreće nepropusne, ne savetujemo da nosite telefone/kamere i slično. Napominjemo da ne odgovaramo za gubitak ili oštećenje telefona i ličnih stvari u čamcu.
Ukoliko želite da zabeležite nezaboravne trenutke na raftingu, savtujemo da ponesete ili od nas iznajmite go pro kamere.
Takođe, svi naši skiperi na svojim kacigama nose go pro kamere kojim snimaju najzanimljivije trenutke, snimke možete posle kupiti na recepciji.
Nakon što ste obukli opremu za rafting, okupljamo se na glavnom platou ispred restorana, gde sledi tradicionalno slikanje a zatim ćemo pročitati raspored za rafting.
Gotovo svi kampovi, tako i naš rafting centar RT, se nalazi na cilju rafting ture.
Zbog toga od našeg centra do polazne tačke raftinga idemo našim vozilima – uglavnom kombijima. Kombiji imaju uglavnom 8 mesta i zbog toga pravimo spiskove, koji vas raspoređuju u koji kombi da sednete. Spiskovi služe samo za kombi prevoz do početne tačke, nisu spiskovi za čamce.
Od RT centra do polazne tačke, ima oko 1h vožnje. Po dolasku na početnu tačku, vaši skiperi – kreću sa poslednjom pripremom čamaca i opreme. Skidaju čamce, koje su dovezli vaši kombiji, pregledaju opremu i vrše raspored učesnika za rafting. Čamci za rafting su različitih veličina i nosivosti. Uglavnom su za osam učesnika + skiper ali mogu biti i za šest kao i za deset učesnika.
Nakon rasporeda učesnika za rafting, svaki skiper će za svoju grupu održati kratki brifing o pravilima ponašanja na čamcu i vaša avantura zvana rafting počinje.
Trajanje samog raftinga zavisi od doba godine, brzine reke tare, kao i vašeg veslanja.
Uglavnom je to od 2 do 5h. Po pravilu, voda je u aprilu, maju i početkom juna dosta brža i sam rafting traje kraće. Za one koji su već dolazili na rafting ili žele da probaju brži rafting, preporučujemo da nas posete u ovim mesecima.
Za one koji nam dolaze prvi put ili žele da probaju mirniji rafting, preporučujemo da nas posete u julu, avgustu i septembru.
Reka Tara je sporija, voda je topla i pravimo pauze za kupanje, sunčanje, slikanje, skakanje itd.… ovi meseci se takođe preporučuju i za rafting sa decom.
Nakon 2 -5 h, koliko traje rafting, čamcima dolazite do podnožja RT centra. Ponovo u skiperaju, gde ste preuzeli, sada razdužujete opremu.
Sva oprema se nakon svakog korisnika pere, zatim dezinfikuje i suši za novo nošenje.
Nakon razduživanja opreme, vas čeka topao tuš i ukusni ručak ili večera.

Koji mesec izabrati, za one koji dolaze prvi put?

Iako je rafting extreman sport, on nije opasan. Naravno, uz poštovanje svih procedura, rafting je sasvim bezbedan u svim mesecima. Ipak, za one koji nam dolaze prvi put, svatujemo da biraju mesece jul, avgust, septembar.
Po pravilu, voda je u aprilu, maju i početkom juna dosta brža i sam rafting traje kraće. Za one koji su već dolazili bili na raftingu ili žele da probaju brži rafting, preporučujemo da nas posete u ovim mesecima.
U julu, avgustu i septembru, reka Tara je sporija, voda je topla i pravimo pauze za kupanje, sunčanje, slikanje, skakanje itd.… Ovi meseci se takođe preporučuju i za rafting sa decom.
Međutim još jednom napominjemo da je rafting sasvim bezbedan u svim mesecima i da ste dobrodošli kada god vi želite. Naši skiperi su izuzetno iskusni, posedujemo svu opremu, vrhunskog kvaliteta i garantujemo vam nezaboravno iskustvo u bilo kom mesecu.

Da li mogu da nosim telefon na čamac?

Da, ali ne preporučujemo. Svaki naš čamac ima nepropusne vreće u kojem možete ostaviti stvari koje su vam neophodne. Ipak, ne preporučujemo da nosite telefone/kamere koje mogu da se oštete i slično. Iako su vreće nepropusne, one se često otvaraju i može da dođe do oštećenja telefona i slično. Napominjemo da ne odgovaramo za oštećenja i gubitak ličnih stvari.
Ukoliko želite da zabeležite nezaboravne trenutke na raftingu, svatujemo da ponesete ili od nas iznajmite Go Pro kamere.
PRVA OPCIJA

Kamere možete iznajmiti na recepciji. cena najma kamere je 15€. Kameru možete montirati na svoju kacigu (ukoliko planirate da iznajmite kameru, prilikom uzimanje opreme iz skiperaja, tražite da vam daju kacigu koja ima nosač za kameru). U ovom slučaju sami snimate i slikate šta želite.Važna napomena -potrebno je da imate svoju memorisku karticu, ukoliko je nemate, istu možete kupiti kod nas, cena je 15 E.
DRUGA OPCIJA

je kupovina snimaka od nas, odnosno svi naši skiperi na svojim kacigama nose Go Pro kamere kojim snimaju najzanimljivije trenutke, snimke možete posle kupiti na recepciji. cena snimka je 15€. Važna napomena : potrebno je da imate svoju karticu ili USB za prebacivanje (USB možete kupiti i kod nas, cena je 15 € )

Gde mogu da ostavim dragocenosti?

Ukoliko ste smešteni u superior bungalovima, dragocene stvari možete ostaviti u sefu. Superior bungalovi imaju sef.
U ostalim slučajevima, ukoliko na želite da ih ostavite u sobi, svoje dragocenosti možete ostaviti u našem sefu na recepciji. Usluga je besplatna.

Da li deca mogu na rafting?

Da, rafting je sasvim bezbedan za decu školskog uzrasta a u zavisnosti od vodostaja reke Tare i za mlađe.
Napominjemo da posedujemo svu neophodnu opremu za decu i da su naši skiperi izuzetno iskusni.
Ipak za rafting sa decom savetujemo da birate mesece jul, avgust i septembar… Takođe poželjno je da to budu tzv. radni dani, od nedelje do petka, kada su gužve dosta manje.
Reka Tara je mirnija, voda je toplija a naši skiperi će rafting iskustvo prilagoditi našim najmlađima. Pravićemo pauze za kupanje, igranja u pesku, slikanje, a nezaobilazna je i pećina Maše i medveda. Takođe, na kraju raftinga, naši najmlađi dobijaju diplome za hrabrost.
Savet. Zbog dugog trajanja raftinga, savetujemo da našim najhrabrijima ponesete užinu. Uštipke od doručka, jabuku, mini sendvič…garantujemo da će biti veoma gladni

Da li deca imaju popust?

Da, naši najmlađi imaju popuste na paket aranžmane.
Deca od 0 do 3 g. borave besplatno kod nas i nemaju svoj ležaj.
Deca od 3 do 10 g. imaju 30% popusta na sve naše paket aranžmane.
Deca iznad 10 g. plaćaju punu cenu aranžmana.

Da li se oprema pere?

Da. Sva naša oprema se pere i dezinfikuje. Garantujemo vam da je sva naša oprema posle svakog korisnika oprana i dezinfikovana.
Nakon što završite rafting, vašu opremu će skiperi oprati prvo u rastvoru obične vode i asepsola/aseptana.
Nakon pranja, sva odeća, oprema, kacige, vesla se dezinfikuje i stavlja na sušenje. Sušenje odela je najbolje u otvorenoj, dobro prozračnoj prostoriji, van domašaja direktnog sunca.
Ukoliko je to nemoguće, odela se suše u prostoriji sa vazdušnim topovima.

Da li imate veličine odela za mene?

Kapacitet RT centra je velik i mi u svakom momentu imamo dovoljno opreme da spustimo 300 učesnika istovremeno. Imamo svu neophodnu opremu za sve učesnike. Najveća veličina odela koji se proizvodi je XXXL. Ono odgovara veličini od 2m i oko 130kg…

Najavili su kišu u terminu mog dolaska, da li će se održati rafting?

Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko puta smo imali pogrešnu vremensku prognozu. Zbog kanjona reke Tare i vazdušnih struja, prognoza je veliki broj puta bila potpuno netačna.
Međutim ukoliko vremenska prognoza ipak bude tačna, kiša nije prepreka za održavanje raftinga. Razumemo da možda niste tako zamišljali spust ali rafting se održava i po lošijem vremenu. Naravno ukoliko je u pitanju obilni pljusak, sačekaćemo da prođe i krenuti u avanturu ali prolećni/letnji pljuskovi nisu prepreka za održavanje raftinga. Od nas dobijate svu neophodnu opremu za rafting, takođe posedujemo i anorak jakne (nepropusne jakne za kišu).
Kiša ili loše vreme nisu valjani razlozi za otkaz. Posedujemo svu neophodnu opremu za rafting po lošijem vremenu a naši bungalovi, kao i restoran, imaju grejanje. Ukoliko niste sigurni, birajte letnje mesece npr. juli i avgust kada su kiše retke i kratkotrajne.

Da li mogu da pomerim / otkažem svoju rezervaciju ?

Naravno da možete, sve rezervacije se mogu otkazati ili pomeriti za neki drugi termin. Potrebno je da nas kontaktirate najkasnije 3 nedelje pre planiranog termina dolaska i mi ćemo vam sa zadovoljstvom, ponuditi neki novi termin. Naglašavamo da za firme i veće grupe važe posebna pravila otkaza.
Molimo vas da imate na umu da kiša ili loše vreme nisu validni razlozi za otkaz. Posedujemo svu neophodnu opremu za rafting po lošijem vremenu a naši bungalovi, kao i restoran, imaju grejanje. Ukoliko niste sigurni, birajte letnje mesece npr. juli i avgust kada su kiše retke i kratkotrajne.
Za rezervaciju mesta je neophodno izvršiti uplatu u iznosu od 50 eura po osobi na naše račune u Srbiji (u dinarskoj protivvrednosti) ili u BiH (vi birate, šta vam je lakše) a ostatak plaćate na licu mesta.
Rezervacije služe kao potvrda vašeg aranžmana i ukoliko iz nekog razloga morate da pomerite svoj dolazak kod nas, najljubaznije vas molimo da nam to javite, najkasnije 3 nedelje pre predviđenog termina dolaska i vaš novac ćemo prebaciti na novi termin. U suprotnom rezervacije tj. uplaćena sredstva se zadržavaju. Za firme i veće grupe važe posebna pravila otkaza.
Najljubaznije vas molimo da razumete, da mi svoj posao shvatamo vrlo ozbiljno, i da kao što vi ne bi ste želeli da dođete u situaciju da posle dogovora sa nama i dugog puta, dođete kod nas, mi vam kažemo da nema mesta, ni mi ne želimo da dođemo u situaciju da se posle dogovora sa vama, vi ne pojavite.
VAŽNA NAPOMENA : Ova pravila važe isključivo za individualne rezervacije ili manje grupe. Za firme i veće grupe važe posebna pravila rezervisanja, plaćanja i pomeranja termina.

Da li da ponesem posteljinu, peškire, sredstva higijene?

Posteljina i peškiri su obezbeđeni. Kao i toaletni papir, sapun i slično…
Veoma vodimo računa o higijeni i čistoći naših bungalova. Apsolutno možemo da garantujemo da se sva posteljina posle svakog korisnika menja a bungalovi i sobe, čiste i dezinfikuju.
Savetujemo da ponesete peškir za bazen, sredstva lične higijene, fen…
U slučaju da zaboravite fen, možete ga pozajmiti na recepciji.
Superior bungalovi imaju fen.

Da li postoji kupatilo u sobi/bungalovu?

U RT centru postoje tri tipa smeštaja. Standard, comfort i superior.
Standard smeštaj nema sopstveno kupatilo u bungalovu, dok comfort i superior imaju.
Saznajte više o smeštaju u RT centru.

Kako da rezervišem ?

Kada se odlučite za neki od aranžmana, rezervaciju možete izvršiti na nekoliko načina.
Pre svega možete rezervisati direktno na našem sajtu.
Pored svakog aranžmana postoji dugme za rezervaciju. Potrebno je da popunite polja koja se tiču termina dolaska, broja osoba i slično…nakon popunjavanja traženih podataka, nama će stići vaš upit, ukoliko imamo slobodnih kapaciteta za traženi termin mi ćemo vašu rezervaciju potvrditi i vama će na e-mail stići instrukcije za uplatu rezervacije.
Za rezervaciju mesta je neophodno izvršiti uplatu u iznosu od 50€ po osobi na naše račune u Srbiji (u dinarskoj protivvrednosti) ili u BiH (vi birate, šta vam je lakše) a ostatak plaćate na licu mesta.
Rezervacije služe kao potvrda vašeg aranžmana i ukoliko iz nekog razloga morate do pomerite svoj dolazak kod nas, najljubaznije vas molimo da nam to javite, najkasnije 3 nedelje, pre predviđenog termina dolaska i vaš novac ćemo prebaciti na novi termin.
U suprotnom rezervacije tj. uplaćena sredstva se zadržavaju.
Takođe, rezervaciju možete izvršite putem telefona odnosno pozivom na neke od brojeva sa sajta, e-mailom, putem istragama, facebook-a… vrlo smo aktivni na svim mrežama i brzo odgovaramo.
U svim slučajevima se vrši neophodna uplata od 50€ po osobi, za rezervaciju vašeg mesta.

Da li mogu da nosim alkohol na čamac?

Konzumiranje alkohola i nedozvoljenih supstanci, pre i za vreme raftinga je strogo zabranjeno. Molimo vas da, ovo upozorenje shvatite ozbiljno.
Rafting je extreman sport i mali trenutak nepažnje može da ima fatalne posledice.
Naši skiperi imaju našu punu podršku, i ukoliko procene da ste pod uticajem alkohola, neće vam biti omogućeno učestvovanje u raftingu.
Pored vaše bezbednosti, skiperi odgovaraju i za bezbednost drugih učesnika na čamcu, još jednom napominjemo da je ovu zabranu potrebno shvatiti ozbiljno.
Vremena za opuštanje uz domaću rakiju, vino, muziku i dobru hranu će biti posle raftinga. Naše žurke uz muziku uživo su sad već nadaleko poznate i mi jedva čekamo da zajedno igramo i pevamo celu noć.

Da li imate parking, wifi?

Da, imamo veliki parking koji je pod video nadzorom. Ceo rafting centar RT je pokriven video nadzorom. Takođe, napominjemo da se nalazimo na glavnom putu Foča – granični prelaz Šćepan Polje (put za Nikšić).
Ceo rafting centar RT je pokriven besplatnim WiFi-em. Ipak, svatujemo da ostavite telefone i pričate, upoznate se međusobno. Kod nas nema stranaca, samo prijatelja koji se nisu još upoznali.

Da li mogu da ponesem svoje piće, hranu?

Nema potrebe da nosite svoju hranu. Naša kuhinja odnosno jela su domaća, tradicionalne recepture, kalorijski jaka i uglavnom bazirana na mesu, međutim posedujemo bogat meni pasketarianske, vegetarijanske, veganske, bezglutenske ishrane. (I znamo razliku između njih ) za pripremu ovakve vrste hrane koristimo posebnu fritezu i gril ploču, namirnice se ne mešaju.
Molimo vas da nam prilikom rezervacije napomenete vaše želje i biće nam zadovoljstvo da ispunimo vaše zahteve.
Takođe, kod nas možete kupiti sve vrste pića, imamo širok izbor sokova, piva, žestokih pića, vina…
Unos hrane i pića, u prostor kampa je zabranjen i sankcionisan.
Molimo vas da ovo upozorenje, ozbiljno shvatite.

Vikend termini ili radni dani?

Ovaj izbor zavisi od vas i toga šta želite, naša usluga je ista.
Razlika između vikend termina ili radnih dana je:

  • Radnim danima su gužve manje (ovo ne važi za tzv. visoku sezonu odnosno mesece jul i avgust)
  • Radnim danima su cene povoljnije u odnosu na vikend termine
  • Radnim danima imamo više porodica sa decom
  • Vikend terminima imamo veliki broj gostiju
  • Vikend terminima imamo veliki broj mladih
  • Za rezervaciju vašeg mesta tzv. radnim danima savetujemo da nas kontaktirate, par dana unapred
  • Za rezervaciju vašeg mesta tzv. vikend terminima savetujemo da nas kontaktirate oko tri nedelje ranije

Da li mogu da dođem samo na rafting, bez noćenja?

Da, naravno. Veliki broj naših gostiju je u prolazu i žele da probaju samo rafting eventualno neki obrok.
U tom slučaju je dovoljno da nas kontaktirate dan – dva ranije. Ukoliko je u pitanju par osoba, odnosno nedovoljan broj za ceo čamac, potrebno je doći u RT centar u jutarnjim satima, okvirno oko 10h, da bi smo vas pridružili našim grupama za rafting. Napominjemo da rafting i većinu drugih aktivnosti organizujemo svaki dan i da uvek imamo dovoljno ljudi za rafting.
Ukoliko ste veća ekipa, recimo 8 ljudi i ima vas dovoljno za jedan čamac, rafting možemo organizovati u vreme koje vama odgovara ili opet pridružiti našoj grupi za rafting.

Koji je minimalan broj ljudi za rafting ?

Nema minimalnog broja ljudi za rafting, odnosno na čamce ide od 6 do 10 ljudi ali vi ne morate da pravite grupu. U RT centru uvek ima dovoljan broj ljudi za rafting i mi rafting kao i većinu drugih aktivnosti organizujemo svaki dan. Vi možete biti i sami, pridružićemo vas ostalim učesnicima.

Imate pitanje?

Kontaktirajte nas

Imate nedoumicu u vezi aranžmana ili dodatno pitanje, slobodno nas kontaktirajte.