Pešačenje je oblik fizičke aktivnosti koja se zasniva na hodanju u prirodi po raznim putevima ili stazama ali i van obeleženih putanja. Pešačenje nam je zapisano u genima. Kao oblik sportske rekreacije, brzo ili sportsko pešačenje može nam omogućiti da, bez obzira na dob i na to da li se ili ne bavimo sportom, postignemo i održimo zavidnu telesnu i psihičku kondiciju. Redovno pešačenje utiče pozitivno na zdravlje i dobro raspoloženje, jer povećava kapacitet pluća i protok kiseonika organizmom. Takođe povećava srčani kapacitet i stabilizuje krvni pritisak, povećava mišićnu masu, jačinu, izdržljivost i pokretljivost mišićnog tkiva, relaksira, opušta, štiti od pogubnog delovanja svakodnevnoga stresa i čini čoveka zadovoljnijim.

Nacionalni Park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni I Hercegovini, ovde se nalazi poslednja prašuma u Evropi – Perućica kao I delovi planiana Maglić (najveći vrh Bosne I Hercegovine), Volujak, Vučeva I dragulja Zelengore. NP Sutjeska poseduje 9 obeleženih staza namenjenih pešačenju I onima koji žele da dožive prelepu netaknutu prirodu.

Posetioci se najčešće odlučuju za ture po Zelengori u dužini od oko 2-4 km, koje podrazumevaju obilaske ledničkih jezera I prelepe vidikovce, a po težini prelaza, spadaju u lagane staze.

Pored Zelengore I njenih jezera u ponudi su I one duže I teže staze koje zahtevaju oprez, dobru fizičku kondiciju, odgovarajuću obuću I opremu za pešačenje.