PROLEĆNI PRAZNICI U RT CENTRU 26.04.-30.04. DECA DO 15 GODINA GRATIS

Blog sekcija

Teško je pisati o Sarajevu a ne izbeći monotoniju naširoko poznatih činjenica … .

Da je Sarajevo glavni grad BiH, znate, da su u njemu održane olimpijske igre 1984g je znate da je u njemu odjeknuo prvi pucanj prvog svetskog rata tj. atentat Gavrila Principa na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda na Vidovdan 1914g…takođe znate ….

Pročitajte više...

Grad Sarajevo i daleko poznata Baščaršija su do pojave Corone bila jedna od najposećenijih destinacija ovog dela Evrope… Baščaršija, staro jezgro grada ,ime nosi od reči Baš (što na Turskom znači glavna ) i čaršija…srce stotina malih radnjica zanatlija, juvelira, poslastičarnica….

Pročitajte više...

Most koji je oživeo ,naš jedini nobelovac Ivo Andrić u svojoj knjizi istoimenog naziva, je zadužbina jednog dečaka, koji se dohvatio neslućene razmere moći Osmanskog carstva-Memeda paše Sokolovića

Pročitajte više...

Na samo 400 m od mosta Đurđevića Tara postoji ušće reke u prelepu Taru. Reč je o ušću reke Ljutice, Ljutnice ili Bele reke.

Zbog velike jačine tj siline kojom se obrušava sa svog izvora, iz pećine ,do ušča u reku Taru, uvek je bela i penušava ,zbog čega je i prozvana Ljuticim ili Belom rekom.

 

Pročitajte više...

Tražili ste,obećali smo,ispunjavamo... GRADIMO BAZEN Ako ste razmišljali gde ovog leta otići na more,dođite kod nas. Znamo da nije more ali obećavamo da možemo da vam ponudimo možda čak i bolje od mora...

Pročitajte više...

Jedno od vaših čestih pitanja je: GDE SE NALAZIMO. Pitanje koje je sasvim logično a odgovor sasvim jasan a opet zna da dovede do zabune Pa da pojasnimo. Reka Tara i planina Tara nisu isto, iako se zovu isto. Planina Tara je u Srbiji, blizu Zlatibora i Bajine Bašte. Izvor reke Tare je u Crnoj Gori, odnosno ona nastaje spajanjem dve rečice-Opasnice i Veruše.

Pročitajte više...

Ispred samog mosta na Đurđevića Tari,stoji spomen bista na kojoj piše : " Spomen dižem tebi sine,da ti majku želja mine,a valovi brze Tare - glas preuzmu majke stare,pa i putnik neka zna ,zašto tvoju mladost da " A na spomeniku stoji ime Božidara Žugića. Poručnik Žugić je svoj život okončao sa samo 26 godina a ostao je upamćen kao poručnik koji nije priznao predaju....

Pročitajte više...

Između mita i istine... Jedan od najlepših mostova na svetu,betonsko -lučni,arhitektonsko čudo, delo je inženjera profesora Mijata Trojanovića,jednog od najvećih stručnjaka iz oblasti građevinarstva... Ipak za most se vezuje jedno drugo ime - ime inženjera Lazara Jaukovića i oko čijeg imena se ispreda legenda o inženjeru koji je svoj most sagradio a potom i rušio.... Pa da počnemo...

Pročitajte više...

Potopljeni grad Plužine i tajne Pivskog jezera Pisali smo vam već kako je zbog sve veće potrebne za boljom snabdevenošću električnom energijom odlučeno da se napravi ,u to doba,a po našem mišljenju i u današnje doba, čudo građevinske i inženjerske nauke i mogućnosti - moćna brana Mratinje.

Pročitajte više...

Ovaj snimak ste verovatno već imali prilike da vidite a velike su šanse da ga niste videli kod nas…jer ovo je, verovali ili ne, postao jedan od najdeljenijih snimaka 2019g po statistici Facebook-a za teritoriju ex YU…a nastao je sasvim slučajno, kao i većina najboljih stvari u životu ????

Pročitajte više...

Pivski manastir se nalazi na izvoru reke Pive ,ustvari nalazi se u mestu Sinjac...

Manastir je sagrađen u 16 veku ,ustvari sagrađen je u 20 veku..

Manastir je pravoslavni a gradio ga je Turčin....

Manastir ima bogat opus originalnih freski, koje ustvari nisu original...

Nije Vam jasno?

Objasnićemo...

 

Pročitajte više...

Da li ste imali priliku da posetite jednu od najviših brana u Evropi? Građevinu zbog koje je celi jedan kraj potpuno promenio svoj izgled? Obuzdati prirodu a njenu snagu i potencijal upotrebiti za dobrobit čoveka ,je želja čoveka od pamtiveka. U kanjonu između stena, stena koje je vekovima probijala reka Piva, praveći sebi nadaleko poznati kanjon reke Pive,uzdiže se jedna od najimpozantnijih brana na svetu. Sa svojih 220 m visine i danas oduzima dah prolaznicima puta Plužine-Šćepan polje.

Pročitajte više...

Posetite sa nama spomen obeležje palim borcima bitke na Sutjesci

Na samo 1h od našeg rafting centra Rt nalazi se jedan od najlepših spomenika bivše SFRJ -Tjentište. Monumentalni spomenik je delo vajara Miodraga Živkovića a posvećen je stradanjima najvažnije bitke u drugom svetskom ratu- bitke na Sutjesci.

Pročitajte više...

Drevna hibernijska saga nam je kroz stih prenela kako samo tri stvari čovek nikada u svom životu ne zaboravlja: svoju ljubav, predanog učitelja i velikog konja. Priča je upravo o trećoj „stvari“ koja se nikada ne zaboravlja ... o zvuku kopita koji se razlegao diljem Starog kontinenta od Urala pa do germanskih šuma... o topotu, milozvučnijem od svirale Hermesove, koji je potekao sa Borika

Pročitajte više...

Da li ste čuli za Tjentište, Zelengoru i NP Sutjesku?
Verovatno jeste, poznati su, učili ste, bili ste…a za bazen veličine 16 000m ? To je veličina skoro tri fudbalska terena !
Na samo 40 minuta vožnje od našeg rafting centra RT nalazi se dragulj nekadašnje SFRJ…a ako pitate nas ,ne samo nekadašnje…

Pročitajte više...

Peščane piramide jedinstvena su i retka prirodna pojava. One u Koloradu, Đavoljoj Varoši u Srbiji i Dolomitima u Italiji već su poznate atrakcije.⁣ ⁣Ove u blizini grada Foča, još nisu.⁣ ⁣“Rastu, ne nestaju i stalno menjaju svoje oblike. Struktura je peščana glina pa se zato i nazivaju peščane piramide” ⁣

Pročitajte više...

Pivski manastir se nekad nalazio na samom izvoru reke Pive, ali je zbog potapanja reke Pive i izgradnje Hidro elektrane izmešten na Sinjac, čime je izveden jedinstven građevinski poduhvat prenosa manastira zajedno sa originalnim freskama. Poduhvat je bio veoma složen, s obzirom da je reč o monumentalnom hramu čija je unutrašnjost islikana sa 1.260 metara kvadratnih živopisa izuzetne vrednosti.

Pročitajte više...

Na samo 80 km od našeg @raftingcentarrt nalazi se Sarajevo i prelepa Baščaršija. Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te istorijski i kulturni centar grada. Baščaršija je izgrađena u 15.vijeku kad je Isa-beg Ishaković osnovao cijeli grad.

Pročitajte više...

Višegradska ćuprija na Drini je zadužbina velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića ( 1506-1579).On je jedan od velikih osmanskih vojskovođa porijeklom iz Bosne. Rodio se u selu Sokolovići pored Rudog 1505. ili 1506, a kao dijete pravoslavnih roditelja. U to vrijeme postojao je običaj poznat kao Divširma, odnosno „Danak u krvi”. Srpska djeca su na silu otimana i odvođena u Tursku gdje su prevođena u islam i školovana u njihovim vojnim školama gdje su postajali Janjičari, elitni vojnici turskog carstva.

Pročitajte više...

Cicvara se ubraja u stara hercegovačka jela, jer etnološki podaci govore da se kuva odvajkada u ovim krajevima. Najstarije recepture su zapisane još u manastirskim knjigama i u njima se cicvara priprema od brašna žitarica, prije svega pšenice, ali i raži, ječma, zobi, kukuruza …

Pročitajte više...

Poreklo reči rakija je izvedeno od arapske reči "al-rak" što znači znoj. Rakija je alkoholno piće dobijeno destilacijom fermentisanog voća u destilatoru,u narodu poznatog kao "vesela mašina". Međutim rakija je mnogo više od toga,uz nju se proslavlja život,raduje lepim događajima i tuguje.

Pročitajte više...

Šta Vi birate? Pomorandža je odličan izvor vitamina C, folne kiseline i kalijuma. Ukoliko ne unosite dovoljno voća u organizam,čaša sveže ceđene pomorandže može biti dobra zamena. Podiže imuni sistem i osvežava organizam. Dobar jutarnji "buster" Ako konzumirate jednu čašicu rakije svakog jutra, prva stvar koja će vam se desiti jeste bolja zaštita od virusa i bakterija. Pošto rakija sadrži veliku koncetraciju alkohola, ona će ubiti sve baktrerije koje su se tokom noći stvorile u vašim ustima i očistiće vaša čitava usta.

Pročitajte više...

Teletina pod sačom ili pekom je, po mišljenju mnogih hedonista, bolja od ražnja. Naravno, o ukusima se ne raspravlja, ali mi sač smatramo najboljim, najukusnijim i nazdravijim načinom pripremanja ne samo jagnjetine nego i teletine, piletine, divljači, ali i ribe, povrća, posebno krompira, kao i raznih vrsta pita i pa hlebova.⁣⁣

Pročitajte više...

Ne postoji most, od malog mosta na Žepi do velelepnih mostova metropola, koji nema neku svoju priču. Priču često pomešanu sa legendom, sa onim što ide od uva do uva i što se dodaje i oduzima onako kako umiru generacije i rađaju se nove. Most na Đurđevića Tari, koji se nalazi na putu prema Žabljaku, udaljen 350 kilometara od Beograda i oko sto kilometara od Nove Varoši, dugo je već meta fotografisanja i divljenja ljudi iz čitavog sveta, koji, na svom proputovanju, zastanu i dive se ovom čudu na „suzi Evrope“. Most je projektovao Mitar Trojanović. Misao da se Tara na tom mestu može premostiti, za mnoge je bila neverovatna. No, Mijat je svoju misiju uspešno završio, uprkos skeptičnosti mnogih. Most lepotan je nikao, u pet vitkih lukova i dužine 365 metara.

Pročitajte više...

Kanjon Tare, kao jedinstvena pojava po svojoj dubini od 1000m, a na pojedinim mestima  i do 1300 m, svrstava se odmah iza Velikog kanjona reke Kolorado u SAD-u. Reka Tara, koja zajedno sa rekom Pivom ,na samo 1 km od našeg Rafting centra RT,čini moćnu Drinu, ima tok dug 150 km, a plovna je 95km.

Na delu toka kroz Nacionalni park “Durmitor”, reka Tara ima prosečan pad od 3.6 m/km, usled čega postoje brojni mini vodopadi – tzv bukovi i brzaci koji čine reku Taru idalnom za rafting.

 

Pročitajte više...

Sigurni smo da ste do sada nebrojeno puta čuli da u “životu treba sve probati”. Mi Vam to “sve “ne mozemo ponuditi ali zato možemo avanturu koja se sve češće svrstava u top 10 stvari koje morate u “životu probati” – RAFTING. Rafting Tarom je splavarenje tj spustanje gumenim čamcima specijalno napravljenim za tu namenu niz reku Taru,uz savladavanje njenih bukova i brzaka. Kanjon reke Tare dubok je do 1330 m, što ga čini najdubljim kanjonom u Evropi, a posle Kolorada i u svetu. Većim svojim delom se nalazi u Nacionalnom parku“ Durmitor“ koji je 04.09.1980. godine uvršten u Svetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a, ispunjavajući čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen. Poslednjih 18 kilometara ove rijeke, prije nego što Piva i Tara postanu Drina, najuzbudljiviji su – sa preko 20 brzaka.

Pročitajte više...
Imate pitanje?

Kontaktirajte nas

Imate nedoumicu u vezi aranžmana ili dodatno pitanje, slobodno nas kontaktirajte.

Pozovi
SMS
WhatsApp Chat
Viber