Rafting je rekreativna aktivnost na otvorenom, najčešće na tzv. belim vodama, u kojoj učesnici na brzim gumenim čamcima, uz pomoć vodiča – skipera veslaju kroz vodu, spuštajući se i savladavajući brzake. Popularnost ovog sporta počela je da raste kada je isti posato deo Olimpijskih igara sedamdesetih godina. Niz Taru se svake godine spusti na desetine hiljada turista iz celog sveta.

Reka Tara ne samo da je jedna od poslednjih divljih reka Evrope, jedna je od najdužih i najdubljih rečnih kanjona na svetu (odmah iza Grand kanjona na reci Kolorado, SAD) sa preko 50 brzaka. Najpopularniji i najuzbudljiviji je donji deo od Brštanovice do Šćepan polja gde Tara zajedno sa Pivom čini impozantnu reku Drinu. Adrenalin dug 24 km, nudi prelepe pejzaže, vodopade i brzake, a voda je toliko čista da nećete odoleti da je neprobate.

Drugo popularno polazište, Šljivansko ili Splavište, nalazi se duboko u unutrašnjosti Crne gore, na putu Žabljak-Mojkovac, u blizini Đurđevića Tare. To je mesto sa kojeg kreće 100km duga avantura koja podrazumeva spust kroz čitav tok reke Tare i dva dana raftinga.

Rafting se izvodi gumenim čamcima koji su specijalno rađeni za divlje vode, visoko-kvalitetni čamci kapaciteta 8-10 osoba, kojima upravljaju naši iskusni i licencirani skiperi.

Skiperi  su prošli  obuku i poseduju sertifikate izdate od IRF-a (International Rafting Federation) i naravno svaki od njih ima nebrojani broj spustova niz Taru, poznaju svaki kamen i svaki buk na reci. Njima je to prvenstveno zadovoljstvo i način života, pa tek onda posao.

Pre svakog polaska niz reku, rafteri se upoznaju sa samim programom i time šta ih čeka na reci,  kako se treba ponašati na čamcu i u odredjenim situacijama. Da bi užitak bio potpun i da bi jedan ovakav izlet bio ugodan i prvenstveno siguran i bezbedan, potrebna je odgovarajuća raft oprema. U toku letnje turističke sezone temperatura vode iznosi maksimalno 11-12 stepeni i bez kvalitetnih zaštitnih neoprenskih odela i raft čizama, koje imaju ulogu da greju i štite, taj ugodjaj sigurno ne bi bio kompletan, a kad toj opremi dodamo i zaštitnu kacigu i kvalitetan spasilački prsluk, e onda ste stvarno spremni krenuti i neustrašivo se obrušiti niz reku.

A sami rafting kao rafting, vremenski nikada ne traje isto, u mnogome zavisi od vremenskog perioda i meseca u kome dolazite, odnosno od nivoa i brzine reke i od raft deonice za koju se odlučite.

I da! Naravno, u mnogome i od same posade na čamcu, jer svi učesnici raftinga aktivno učestvuju u spustu i zajedno sa profesionalnim skiperom, svojim veslanjem doprinose potpunome ugođaju…..