Na izlazu iz Bijeljine na trećem kilometru prema Pavlovića mostu nalazi se Etno selo „Stanišići“.

Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. veka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.

Selo čine vodenice, mlekarnik,kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917 godine u kojima se još uvek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu.

Duhovna celina nas vraća još dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mesta obeženih pravoslavljem. Sa svetovnim delom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Krstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu koja postoji na Aljasci.

U srcu ove celine je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored manastira se nalazi manastirska kuća (konak) koja predstavlja izuzetan primerak srednjovekovne gradnje.

U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mesta, predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

Obavezno posetiti:

Restoran „Konoba Stanišić“-Smešten na samoj obali jezera, restoran je u potpunosti opremljen u etno stilu, sa kaminom i ognjištem, iz koga se pruža predivan pogled na muzejski dio „Etno sela Stanišići“.

Stanica Podlugovi-Vožnja vozićem po etno selu – Sa stanice u Podlugovima možete krenuti na romantičnu vožnju po etno selu.

Domaće životinje-Na raznim mjestima u etno selu mogu se sresti mnoge domaće životinje.

Posebno se izdvajaju konji koji su dostupni za jahanje i vožnju fijakerom po semberskim ravnicama.